" Les Cloches de Corneville "

Juliette Simon-Girard de eerste Serpolette 1877.

" Les Cloches de Corneville "

Conchitta Gélabert de eerste Germaine 1877.

" Les Cloches de Corneville "

Simon Max de eerste Jean Grenicheux 1877.

Les Cloches de Corneville "

Ernest Vois, Conchitta Gélabert, Engel Milher, François-Louis Luco

" Les Cloches de Corneville "

Robert Planquette. (1848-1903)

Een opéra-comique in drie bedrijven en vier tonelen van Robert Planquette.

Libretto van Louis Clairville en Charles Gabet.

Inleiding.

Deze opera was Planquette's eerste avondvullende theaterwerk, alhoewel hij er later nog twaalf zou schrijven, evenaarde deze werken nooit meer het succes van " Les Cloches de Corneville " die op slag het internationale opdia veroverde.

Reeds in 1867 hadden de " Folies-Dramatiques een reeks Opéras-Bouffes en Comiques uitgevoerd van de belangrijke componisten Hervé en Charles Lecocq, men was dus op zoek naar een vervangstuk voor het werk " La fille de Madame Angot " omdat het succes van dit stuk begon te zakken aan belangstellening. Men viel op het werk " Les Cloches de Corneville " van Robert Planquette. Dit werk zou in 1877 in premiére gaan aan het  theater " Folies-Dramatiques ". Het werd door de kritici met gemengde gevoelens ontvangen, maar het was een ware triomf bij het publiek. 

De actie vindt plaats in Corneville in Normandië aan het einde van de 17 de eeuw. Graaf de Corneville liet in het vooruitzicht van een lange afwezigheid  het beheer van zijn fortuin en eigedommen aan zijn boer Gaspard. Gaspard moet ook instaan voor de opvoeding van de dochter van de Graaf , Germaine. Terzelfdertijd krijgt hij ook de opdracht om voor een vondelinge te zorgen die Serpolette word genoemd. De oude gierige boer houd voor de twee kinderen hun afkomst geheim door hun registratie documenten te vernietigen. Serpolet voed hij op als een bediende en op Germaine heeft hij zelf een oogje. Zo probeert de vrekkige boer er voor te zorgen dat het fortuin hem ten goede komt. Alles wordt echter op de helling gezet als Henri naar Corneville terugkeerd zo'n 20 jaar later.

Dit werk is eigenlijk een opera-comique maar wordt in de huidige moderne tijd gezien als een operette. Te Gent is hij altijd opgevoerd als een opera-comique.

Rolverdeling.                     Stem.                           Eerste cast.

Tekst in opbouw.

Armand Crabbé J'ai fait trois fois le tour du monde ". 1928

Armand Crabbé " ZINGT " hier de beroemdste aria uit " Les Cloches de Corneville " van Planquette . Opname van 1928.