Marco Tutino (1954)

Marco Tutino (1954)

Marco Tutino (1954) is een Italiaans componist geboren op 30 mei 1954. Zijn opkomst aan het einde van de jaren zeventig van de vorige eeuw was het speerpunt voor een Italiaanse neoromantische groep, opgericht door twee andere componisten, Lorenzo Ferrero en Carlo Golante. In 1982 studeerde hij fluit en compositie bij Giacomo Manzoni. 

Hij componeerde opera's, kamermuziek en symfonische werken die uitgevoerd werden door belangrijke Italiaanse orkesten. Hij werd uitgenodigd door Internationale muziekinstellingen in Londen BBC Philharmonic, het Berlijn Radio Symphony Orkest, het Copenhagen Radio Symphony Orkest om alzo te musiceren bij het San Francisco Kamer Orkest. Zijn eerste opera " Pinokkio " werd uitgevoerd in de Genua Opera in 1985, zijn tweede " Cyrano " in 1987 die werd gecomponeerd voor een opera workshop in Alessandra Piemonte in Italië. In 1990 presenteerde hij een nieuwe opera in Livorno " La Lupa " in opdracht van Alberto Polacia voor de viering 100 jaar Verismo van Mascagni's " Cavaleria Rusticana ". De Italiaanse popzanger Peppino di Capri kreeg de hoofdrol en veroorzaakte nogal sensatie. 

Zijn latere werken streefden naar het bereiken van een politiek correcte en maatschappelijke relevante consensus in zijn " Requiem Mass fot " The Victims of the Mafia " in maart 1993, in Palermo aan de vooravond van de maffiamoorden op rechters Borsellino en Falcone of ook door werken zoals " Song of Peace " en " Vita ".

Hij componeerde ook instrumentale muziek zoals symfonieën (1994) en een concerto voor klarinet en orkest (1995), in " The Eagle " een fluitconcert uitgevoerd in San Francisco, hij componeerde ook ballet " Richard III '. Hij componeerde nog een muzikale komedie " Le Gatto con glisti valie " (de Gelaarsde Kat), een " Kyrie " en een " Agnus Dei " voor jubileumvieringen aan het Vaticaan in 2000 . Zijn laatste opera " La ciociara " (De Twee vrouwen ) in 2015 ging in wereldpremière in San Francisco. Hij werd benoemd tot composer in residence in de " Arena van Verona " en wat later werd hij artistiek directeur aan het Teatro Regio di Torino en sinds 2006 is hij algemeen artistiek manager van Teatro Communale di Bologna. Hij schreef in totaal 12 theaterwerken.

Fragment uit " La Lupa " van Marco Tutino.

Luciano Mastro als Nanni in Tutino's " La Lupa ".

Ballet " Dylan Dog " Marco Tutino (1999)