" CATS "

Componist: Andrew Lloyd Webber naar

" Old Posum's Book of Practical cats " van  Thomas Stearms Eliot.

Een musical met een ouverture , in 2 bedrijven. Met 20 hoofdpersonages en 16 nevenpersonages.

Inleiding.

Cats is dus geen standaardverhaal met een clubje hoofd- en nevenpersonages. Maar een stuk waar iedereen zijn eigen rol heeft. Elke kat op het toneel heeft een eigen naam, eigen specifiek karakter en met een eigen verleden. Hierdoor zijn er eigenlijk geen echte hoofdrollen zoals in een operette en een opera. De cast bestaat uit een 20 tal hoofdpersonages met daarnaast een 16 tal nevenpersonages. Natuurlijk zijn er enkele rollen die meer aanspreken en de aandacht trekken dan andere. Bijvoorbeeld de rol van " Grisabella " een aan lagerwal geraakte ster, een rol die wel zéér begeerd wordt omdat ze het nummer " Memory " mag zingen. Alle personages en karakters zijn even belangrijk in het geheel. De componist is er in geslaagd in een ouverture en 21 vocale nummers alles in één vloeiend geheel aan elkaar te laten aansluiten tot een prachtig verhaal vol emoties en actie. Het is een aanéénschakeling van muziek en dans waar de acteurs meer moeten bewijzen dan enkel zingen.

Personages in alfabetisch volgorde. 

De hoofdpersonages.

Dit zijn de hoofdfiguren die in de handelingen een bepaalde rol spelen maar daarom nog geen solo zingen. Ik ga elke personage beknopt omschrijven in alfabetische volgorde. Daarnaast noem ik ook de de eerste acteur die deze rol vertolkte  bij de Première in Londen in 1981.

Alonze: een zwart-wit kat. Eén van de oudste stamleden. Wordt beschouwd als derde in opdracht na Munkustrap als hij vecht met Macavitu,in 1981 vertolkt door " Roland Alexander " 

Asperges: Gus de theaterkat, ook één van de oudste stamleden. Hij was ooit acteur. Een van de twee theaterkatten zingt solo, soms naargelang de uitwerking van de show delen ze de zang. " Stephen Tate ".

Bambalurina: een rode vrouwelijke kat. Zij zingt geen solo maar speelt een leidende rol bij het voeren van een groep katten (koorleiding) " Gerakline Gardener "

Bustopher Jones: een dikke kat, een vijfentwintig ponder. Hij is gekleed in een smoking en met slobkausen. Is gerespecteerd door allen, want hij ,is een kat van de hogere klasse uit " St.-James Street Cat " Soms speelt hij ook de Gus afhankelijk van de productie zingt hij solo. De eerste acteur in deze rol " Brian Blessed ". 

Demeter: een zéér schichtige poes zingt geen solo maar speelt in meerdere acties een hoofdrol (dans) " Sharon Lee-Hill ".

Grinddlebone: een pluizige witte Perzische poes, minnaar in "Growltigger's Last Stand " waar ze de ballade zingt " The Balled of Billy M'Caw " soms samen met Growltigger. "Susan Jane Tanner". 

Grizabella: de voormalige glamour kat die haar glans verloren heeft maar die nu terug wil aanvaard worden binnen de kattengemeenschap. Zingt solo "Memory ". Elaine Paige "

Growltiger: een theatrale kater die Gus zich herinnert uit zijn jeugd, komt voor in "Growltigger last Stand " . " Stephen Tate " dikwijls dezelfde acteur als Gus.

Jellylorum: een vrouw die samen met de oude Gunbiekat voor de kittens zorgt. " Susan Jane Tanner, is dikwijls ook een dubbelrol.

Jemina: Een kitten dat het refrein zingt uit " Memory " zij zingt de gelukkige passages en Grisabella de droevige. de allereerste Jemina was " Sara Brightmann " (in 1981 de echtgenote van de componist Lloyd Webber )

Jennyanydots: de oude Gumbie kat " Myra Sands ".

Macavity: de enige echte schurk van de show " John Thornton ".

Mr.Mistoffelees : Een jonge zwarte tomkat die beschikt over magische krachten . Is een danser , " The Conjuring Turn ". " Graham Fletcher ".

Mungojerrie: de mannelijke helft van een paar inbrekers, met Rumpleteaze, zij vormen samen een dansgroep. " John Thornton " dikwijls ook een dubbelrol.

Munkustrap: de belangrijkste verteller van de show een tabby kater. " Jeff Shankley ".

Old Deuteronomy: de beminnelijke patriarch van de Jelliele Tribe. Hij is heel oud en waardig. " Brian Blassed " dikwijls ook een dubbelrol.

Rumpleteazer: de vrouwelijke helt van de inbrekers. " Bonnie Langford " .

Rum Tum Tugger: een flitsende kater vol temperament " danssolo " Paul Nicholas ".

Skimbleshanks: de spoorwegkat een zeer actieve oranje kater " danssolo " " Ken Wells ".

Victoria : een witte poes een balletrol met solo in de officiële  " Jellicle Ball " Finola Hughes ".

De nevenpersonages.

Dit zijn personages die een rol spelen in het geheel in koor of dans die ik gewoon ga opsommen.

Admetus, Bill Bailey, Carbucketty, Cassandra, Coricopat, Electra, Exotica, Ghengis, Plato, Pouncival, Rumpus Cat, Tumble Brutus, Tantomile, Victor.

Synopsis.

Het verhaal speelt af over twee bedrijven op een vuilnisbelt en gaat over een avond uit het leven van de katten. De katten stellen zich voor aan het publiek en leggen uit dat ze de " jellicle Cats  " zijn een soort magische stam van pratende katten.

Als laatste komt " Old Deuteronomy" te voorschijn. Hij is de oude wijze leider van de groep. Hij legt uit dat de avond een bijzondere avond is en één van de katten uitverkoren zal worden om herboren te worden op de plek die " Heavyside Layer " wordt genoemd.

Daarna is te zien hoe de katten met elkaar omgaan. Ze maken ruzie, doen gek en krijgen ongelukjes. " Macavity " is de boef van het hele stel. De katten zijn bang voor hem maar weten hem toch te vangen. Aan het eind van, het  tweede bedrijf maakt " Old Deuteronomy " bekend dat Grisabella de uitverkorene wordt. Ze zingt de katten toe  "Memory " en verdwijnt. " Old Deuteronomy houdt nu zijn eindspeech en de musical is ten einde.

Songs.

- Ouverture.

- Proloog " Lellicle Songs for Jellicle Cats "

- " The Naming of Cats ".

- " The Invitation to the Jellicle Ball ";

- " The Old Gumbie Cat ".

- " The Rum Tum Tugger " .

- " Grisabella, The Glamour Cat ".

- " Bustopher Jones ".

- " Mungojerrie And Rumpleteazer " .

- " Old Deutronomy ".

-" The Jellicle Ball ".

- " Grazabella , The Glamour Cat " .

- " Memory " .

- " The Moments Of Happiness ".

- " Gus, The Theatre Cat " .

- " Growltiger's Last Stand " .

 - " Skimbleshanks: The Railway Cat ".

- " Macavity: The Mystery Cat " .

- " Mr. Mistoffelees ".

- " Memory " .

- " The Journey To The Heavyiside Layer ".

- " The Ad-Dressing Of Cats ".  

Historische achtergrond.

De eerste voorstelling had zijn première in West-End Londen in het " New London Theatre " op 11 mei 1981. Het werd oorspronkelijk geproduceerd door Cameron Macintosch en het theaterbedrijf Andrew Lloyd Webber (de eerste productie werd geleverd door Webber's eigen productiehuis). En op 7 oktober 1982 maakt de musical " Cats " zijn debuut op " Broadway " in " The Winter Garden Theater " in productie van " The Really Useful Theatre Company " . Er zijn in het totaal te Londen 8949 voorstellingen geweest en in New York 7485. Daarmee was "Cats " de langstlopende musical die ooit in Londen en New York was opgevoerd.

 Dat was zo tot 2006 de langst lopende show in New York op Broadway . Dit record zou overgenomen worden door " The Phantom of the opera " ook van Lloyd Webber . Het record zou nu verbroken zijn door " Les Misérables " dat er nu nog steeds het repertoire houdt.

De Duitstalige versie van de musical vond plaats in het " Theater an der Wien " in Wenen op 24 september 1983 . 

Een Nederlandse versie werd uitgevoerd aan " Het theater Caré " te Amsterdam in 1987. In België zou een eerste officiële versie ook in première gaan in juni 1996 in de " Stadsschouwburg " te " Antwerpen in een originele uitvoering met het " Koninklijk Ballet van Vlaanderen ".

Historische opnames.

 

 

" Memory " Eilaine Paige 1987.

De voorstelling van de " Jellicle Cats " in hun " Song for Jellicle Cats" hier zie bijna alle personages samen.

" Jemima " Kitten personages die op het einde van het eerste bedrijf het refrein van de song " Memory " zingt .

De witte Kat " Victoria "

" The Jumping Cats " Dit is waarlijk een actie musical.

Grizabella 's wereldsong " Memory "