Marie Cabel (1827-1885)

Marie Cabel allereerste Manon in Aubers gelijknamige opera 1856.

Een Belgische coloratuursopraan geboren te Luik op 31 januari 1827 en overleden te Parijs in 1885. Haar geboortenaam was Marie-Joséple Dreulette. Ze was een dochter van een voormalig cavalerie officier van Napoleons leger. Na haar vaders ontslag uit het leger werd hij boekhouder voor verschillende Belgische operahuizen. Ze studeerde zang eerst in Luik en later te Bouillon.

Pauline Viardot de Belgische diva met Spaanse roots, de zuster van de legendarische sopraan Marie Malibran, woonde toen in een kasteel in de omgeving van Brussel, zij had Cabel als kind leren zingen en gaf Cabel privélessen in zang. Na de vroege dood van haar vader moest ze zorgen voor het gezin en ging ze muziekles geven. Ook haar jongere broer Edmond zou zanger worden en debuteerde in 1863 in de rol van Hylas in Hector Berlioz' " Les Troyens "

Zelf ging ze verder les volgen bij de familie Cabel namelijk bij Ferdinand en Louis beiden zangpedagogen. Er was waarschijnlijk meer dan muziekles want ze zou in 1847 trouwen met de derde broer die ook muziekleraar was, met George Cabel. Een vergissing want dat zelfde jaar zouden ze al terug gescheiden zijn en Marie behield de naam van haar man als artiestennaam en trok naar Parijs waar ze nog twee jaar studeerde aan het conservatorium.

Ze zou debuteren aan het Theatre Chateau des Fleur in 1848, ze zong er de rol van Georgette in Halevy's opera " Le val d'Andorre et Athenias " en in " Les Mousquetaires de la Reine " ook van Halevy aan de Opera Comique. Ze keert terug naar Brussel en debuteerde daar aan de Muntschouwburg voor drie seizoenen tussen 1850 en 1853. Ze zong ook aan de Gentse opera van 1856 tot 1874. Ze zou te Gent debuteren als Marie in Donizetti's " la Fille du regiment ". In 1856 zou ze aan de Opera Comique geschiedenis schrijven  met de rol van Manon Lescaut in Daniel Aubers opera " Manon Lescaut ". De componist schreef de beroemde coloratuur aria " Eclat de rire " speciaal voor haar stem. Ze zou er voor de tweede keer geschiedenis schrijven met de rol van Philine in Thomas opera " Mignon " in 1866.

Ze zou  nog tal van creaties doen in opera's van Meyerbeer, Friedrich von Flotow, Victor Massé, Daniel Auber, Berlioz, Boieldieu, aan tal van grote Franse operahuizen in Londen, Parijs, Brussel, Gent Lyon en Baden Baden. Na 1870 doet ze het geleidelijk stilletjes aan  en zingt ze nog enkel in Belgische operahuizen en aan de Opera Comique te Parijs. In 1877 moet ze volledig stoppen want ze wordt zenuwziek en zal uiteindelijk in een inrichting belanden en overlijden in " La maison Lafitte " op 23 mei 1885 op 58 jarige leeftijd ( de laatste jaren van haar leven was ze dement).  

Marie Heilbronn (1851-1886)

Marie Heilbronn Antwerpse operasopraan eerste Manon in de gelijknamige opera van Massenet in 1884.

Een Belgische operasopraan geboren in Antwerpen in 1851 en overleden te Nice op 31 maart 1886. Ze zong vooral in het Franse repertoire en zong als eerste de titelrol in Massenets Manon.

Alhoewel in Antwerpen geboren studeerde ze aan het Brusselse conservatorium en later in Parijs bij de wereldberoemde Franse Tenor Gilbert Duprez. Ze maakte te Parijs haar debuut op 15 jarige leeftijd in het Theâtere Italien in 1866 als Marie in " La fille du regiment"  van Donizetti. In 1867 verscheen ze voor het eerst aan de opera Comique als Catherine in " l' Etoile du nord " Het was ook aan de Opera Comique dat ze de première van Massenets " Manon " zou zingen in 1884. In 1871 zong ze ook aan het Theâtre Varietés. Van Jacques Offenbach zong ze tal van zijn operettes creëerde ze " Les Braconniers " en in Victor Massés " Une niut de Cleaopatre ".

In 1879 debuteerde ze aan de Opera Garnier waar ze Marguerite zong in " Faust " van Gounod, Ophélie in " Hamlet "  van Thomas en Julliette in " Romeo et Julliette " van Gounod. Ook in 1879 ging ze debuteren aan de Scala van Milaan als Violetta in Verdi's " Traviata ". Ze ging ook internationaal in Monte Carlo en in Sint. Petersburg.

Zer overleed plotseling op de zeer jonge leeftijd van amper 35 jaar in Nice in 1886. Door haar plotse overlijden werd de productie van Massenets " Manon " na 63 voorstellingen stil gelegd. De Opera Comique zou ondertussen in 1887 afbranden en de productie van " Manon " zou maar pas terug starten in het nieuwe theater op 16 januari 1895 met de Amerikaanse sopraan Sibille Sanderson.

Fanny Heldy . (1888-1973)

De historische opnames van " Manon " met de Belgische sopraan Fanny Heldy als "Manon" 1923

Een Belgische operasopraan geboren te Ath in Henegouwen op 29 februari 1888 en overleden te Parijs op 13 december 1973. Fanny was een lyrische sopraan. Haar geboortenaam was Margerite Virgine Emma Clémentine Deceunicnk. Ze studeerde aan het conservatorium te Luik. Heldy maakte haar professioneel debuut als vervangster van de hoofdrol in " Ivan de Verschrikkelijke van Rauol Gunsboutg aan de Muntschouwburg te Brussel op 20 nopvember 1910. Dat zelfde seizoen zong ze ook aan de opera van Gent. Tussen 1914 en 1918 zong ze aan enkele belangrijke internationale operahuizen  zoals Monte Carlo en in 1917 debuteerde ze aan de Opera Comique te Parijs waar ze Violetta zong in Verdi's Traviata, ze zingt ook hetzelfde jaar Gounods " Romeo en Juliette " te Parijs . Ze zou dit nog eens overdoen in 1920.

In 1923 maakte ze de eerste historische opnames van Massenets " Manon " voor het label Pathé onder de leiding van Henri Büsses en zong naast de tenor Jean Marny als Chevalier De Grieux. Dat zelfde jaar stond ze ook in de titelrol van Massenets  " Elsclomonde ".

Ze was 20 jaar een Franse operaster voor haar carrière internationaal ging met optredens aan de Scala van Milaan en aan het Royal Opera House  in Londen. In 1936 speelde ze een film " Opera de Paris " geregisseerd door Claude lambert. Ze zou nog op 11 maart 1937 de wereldpremière van Honeggers opera l'Aiglon als eerste vertolkser van Napoleon II zijn te " Monte Carlo " ze zou deze rol voor de laatste keer zingen aan de " Opera Comique " te Parijs in 1939.

In 1939 trok ze zich terug van het podium, stopte ze de optredes en trouwde met Marcel Boussac die manager was van het " Huis Dior " Ze woonde toen in het chateau " De Mivoisin " op een landgoed van 36 vierkante kilometer ten zuiden van, Parijs. Ze ging er zich bezighouden met het fokken van paarden voor loopwetstrijden. Ze overleed in 1973 en werd begraven op de begraafplaats van Montmartre te Parijs.

Elk jaar wordt er nog een jonge sopraan gekozen voor " Le prix Fondation Fanny Heldy ".          

De eerste volledige opname van " Manon " 1923

Deze eerste volledige opname van " Manon " is van 1923 aan de " Opera Comique van Parijs met Fanny Heldy als Manon, Jean Marny als Des Grieux, Leon Ponzio als Lescaut, Luis Mesmaecker als Morfintaine een ridder , Maurice Sauvageot de Bretigny en edelman en verder nog Lucienne Estève, Marthe Coiffier, Madeleine Sibille, Louis Mortarier en Marguerite Julliot. Allen onder de leiding van Henri Busser.

Met dank aan Robert Fells die de opname op Youtube heeft geplaatst

Fragment uit " Manon "

Opname van 1927 uit " Manon " duet " Toi ! Vous.... " samen met Fernand Ansseau .

Opmerkingen

04.08.2016 18:05

Gilbert Antheunis

Ja Fanny Heldy creëerde de rol in 1937 te Monaco en Vina Bovy zong de première te Gent op 10/02/1950

04.08.2016 15:50

Callewaert Stefaan

Fanny Heldy was de sopraan die in Monaco de rol vertolkte van L'Aiglon.