" Sepp'l "

de jonge Emiel Hullebroeck. (1878-1965)

" Sepp'l ".

Lambrecht Lambrechts ((1865-1932)

" Sepp'l "

foto's van de eerste vertolkers van Sepp'l in " Nederlands Operettegezelschap " 1927. Johan Heesters (1903-2011) de Nederlandse acteur als dokter Walther

" Sepp'l ".

Louisa Ghijs (1902-1985) de Belgische actrice die in 1927 de hoofdrol Sepp'l vertolke in Rotterdam zou later Heesters echtgenote worden.

" Sepp'l ".

Johannes Heesters en Louisa Ghijs als koppel niet alleen op de bunne maar ook in echte leven.

" Sepp'l ".

de operette " Sepp'l " van Emiel Hullebroeck (1926) komt nog regelmatig op het podium en is zeer geliefd bij amateur gezelschappen.

Operette in drie bedrijven van Emiel Hullebroeck.

Libretto van Louis De Vriendt en Lambrecht Lanbrechts.

Inleiding.

Emiel Hullebroeck, de meester van het Vlaamse volkslied bij uitstek. Waarin bestaat het succes van Hullebroeck ?  In zijn eenvoud, zijn werk raakt het hart van de eenvoudige Vlaamse mens, maar ook de echte intellectueel blijft er opeens niet onverschillig voor, maar luisterd wel met welbehagen, laat zich bekoren en zingt het tenslotte mee. Alles komt heel natuurlijk bij Hullebroeck het is hem aangeboren. Hij heeft het beluisterd en in hem opgeslagen, uit zijn omgang met eenvoudige lui, wiens betractingen, gevoelsleven en de emoties die hij vanuit zijn jeugd heeft leren kennen en meevoelen. 

Toen men hem in een interview vroeg welke van uw liederen vallen volgens u het meest in de smaak antwoorde hij: " De eenvoudigste, diegene die kunnen gezongen worden zonder begeleiding, mijn doel was het lied in de huiskamer brengen. De kinderliedjes in de lagere school blijven beperkt to het kind. Het gezin moet liederen hebben over de huiselijke sfeer en geluk. Wat mezelf bereft gaat mijn hart eerder naar die liederen die wat meer begeleiding vergen. Als ik me op het volkse standpunt stel dan zijn het die welke door hun melodie spreken. "

Wat zijn operetten betreft beleefde hij enorm veel voldoening aan het succes van zijn Sepp'l dat wel honderdenmale op het podium is neergezet en ook in Nederland héél populair was, door zowel beroeps- als liefhebbers gezelschappen. Persoonlijk hield Emiel Hullebroeck het meest van zijn " Het Meisje van Zaventem " omdat er volgens hem meer ziel en body inzat.  

Rolverdeling .                    Stem.          Eerste Ned.cast 1927.

 

Tekst in opbouw.