Georges Bizet ( 1838-1875)

Georges Bizet . (1838-1875)

Biografie.

Zijn geboortenaam is Alexandre César Leopold (Georges) Bizet geboren Parijzenaar op 25 oktober en overleden in Bougival op 3 juni 1875 amper drie maand na de première van zijn beroemdste opera " Carmen ". Hij werd gedoopt als Georges Bizet en zo zou hij ook bekend worden.  Zijn vader Adolphe Bizet was kapper, maar begon een zangloopbaan en met succes en werd uiteindelijk zangpedagoog. Zijn moeder Marie Louise Delsarte was een klassieke pianiste.

Als muzikaal wonderkind studeerde Bizet al op zijn negende jaar aan het " Conservatoire national supérieur de musique " van Parijs waar hij vele competies won. Hij was leerling bij Marmontel voor piano, Benoit voor orgel, Zimmerman en Gounod voor contrapunt en later voor  compositie bij Halévy met wiens dochter Geneviève Halévy, hij in 1869 zou huwen, zij hadden samen een zoon Jaques Bizet.

Al vrij vroeg in 1857 won hij de prestigieuze " Prix de Rome " met een éénakter " Le docteur Miracle " Waardoor hij in staat was een jaar in Italië te studeren. Bizet is vooral bekend geworden voor zijn opera's en operettes maar schreef ook orkestwerken, Symfonieën; Suites, Missen, cantates en gewijde muziek, toneelmuziek, en ook pianowerken. Zijn bekendste orkestraal werk is wel de " l' Arlésienne suite ". Zijn bekendste werken waarmee hij beroemd is geworden en gebleven tot op heden zijn:

1) zijn operette " Le docteur Miracles " 1856

2) de opera " Don Quichotte " 1859

3) de opera " Les pêcheurs des Perles " 1863

4) de opera " La jolie fille de Perth " 1867

5) de opera " Djamileh " 1871

6) zijn grootste meesterwerk de opera " Carmen " 1875

Maar zijn beroemdste werk over een dramatische liefdesgeschiedenis van de Spaanse zigeunerin " Carmen " was niet onmiddellijk een succesvolle onderneming. Het publiek was geschokt door het warmbloedige hoofdpersonage en de tragische afloop van het verhaal. Bizet heeft zijn wereldsucces zelf niet kunnen meemaken  omdat hij amper 3 maand na de première van deze opera is overleden aan een hartinfarct.

Hij werd wel gewaardeerd door tal van colega-componisten zoals Wagner, Brahms, Tsjaikovski, Gounod en zijn schoonvader Halévy. 

  

 

Geneviéve Halévy Bizets echtgenote en dochter van de componist en zijn leraar Halévy